IN WELKE TIJDZONE LIGT CURAÇAO?

Curaçao bevindt zich in de UTC-zone “Atlantic Standard Time -0400”. Curaçao volgt de zomertijdregeling niet. In de zomer bevinden wij ons daarom in dezelfde tijdszone als de Noord-Amerikaanse Oostkust en in de winter is het bij ons één uur vroeger. Het tijdsverschil met West-Europa bedraagt 6 uur in de zomer en 5 uur in de winter.

WELKE MUNTSOORT WORDT ER OP CURAÇAO GEBRUIKT

De munt die op Curaçao wordt gebruikt, is de Antilliaanse gulden (ANG), ook wel “florin” genoemd. De wisselkoers van de Antilliaanse gulden is aan de Amerikaanse dollar gekoppeld.

Amerikaanse dollars kun je overal op Curaçao gebruiken. In winkels, restaurants e.d.

WAT IS GEBRUIKELIJK QUA BEDIENINGSGELD EN FOOIEN?

Het bedieningsgeld bedraagt normaal gesproken ongeveer 10% in restaurants en 12% in hotels. Het bedieningsgeld is in de rekening inbegrepen. Dit is niet hetzelfde als een fooi. Of je een fooi wilt geven, beslis je altijd zelf. Met een fooi druk je uit dat je tevreden bent over de bediening en dienstverlening. Taxichauffeurs krijgen gewoonlijk een fooi gelijk aan 10% van de prijs van de rit, kruiers ANG 1 per koffer en obers kunnen 5% tot 10% van je rekening als fooi ontvangen.

KAN IK BIJ DE GELDAUTOMATEN DE GANGBARE CREDITCARDS GEBRUIKEN?

Geldautomaten op Curaçao (herkenbaar aan het woord “Bankomatiko”) nemen de bekendste creditcards en bankpasjes (debitcards) aan. Voor bankpasjes maken zij gebruik van de systemen Maestro, Cirrus en Cashnet. Als je van plan bent je bankpasje te gebruiken, let er dan op dat er minstens één van de desbetreffende symbolen op je pasje staat. Bij geldautomaten op Curaçao kun je zowel Amerikaanse dollars als Antilliaanse guldens afhalen.

Om te kunnen pinnen op Curaçao moet je dit vóór vertrek aangeven bij je bank (kan meestal ook via online bankieren) dat je met je pas wilt kunnen betalen en pinnen buiten. Bij de meeste banken kun je het ook zelf regelen in de app, eventueel vanuit Curaçao. Maar zorg dat dit geregeld wordt, anders kun je niet pinnen op Curaçao! Het verschilt per bank hoe je dit moet instellen. Zo kun je bij bv. ABN AMRO en ING de pas alleen instellen op ‘betalen en geld opnemen binnen Europa’ of ‘betalen in geld opnemen wereldwijd’, en bij Rabobank kun je specifiek kiezen voor Midden-Amerika.

SPREKEN DE MENSEN OP CURAÇAO NEDERLANDS?

De meeste “yu di Korsou” (mensen die op Curaçao zijn geboren en opgegroeid) spreken Engels, Nederlands, Spaans en Papiaments. De laatste tijd beginnen ook steeds meer mensen Portugees te spreken, vanwege de toevloed van bezoekers uit Brazilië en het feit dat onze moedertaal, Papiaments, nauw verwant is aan het Portugees.

ZIJN ER BEPAALDE DELEN VAN CURAÇAO DIE IK BETER NIET KAN BEZOEKEN?

In het algemeen is Curaçao veilig. Er zijn op het eiland geen wetteloze zones en met name overdag kun je overal op het eiland vrij rondbewegen. Het is niet aangeraden om na het donker op afgelegen stranden zonder voorzieningen te blijven. Ook kun je dan best donkere steegjes vermijden, net zoals je dat in elke andere stad zou doen.